Siro ve Sabancı Üniversitesi ortaklaşa akü ekosistemi için insan kaynağı yetiştirecek
Siro ve Sabancı Üniversitesi ortaklaşa akü ekosistemi için insan kaynağı yetiştirecek
Togg ve Farasis Enerji’nin iştirakinde saf güç depolama çözümleri geliştirmek amacıyla kurulan Siro Silk Road Pak Güç Depolama Teknolojileri ile teknoloji ve güç alanındaki çalışmalarıyla topluma katkı sağlayan Sabancı Üniversitesi, niyet mektubu imzaladı. Türkiye’de ilk kez pil ve güç depolama alanında yüksek lisans programları tasarlıyor.
Sürdürülebilir bir dünya için saf güç depolama çözümleri geliştiren Siro ile “Birlikte yaratmak ve geliştirmek” misyonuyla bilginin üretimine ve geliştirilmesine katkı sağlayan Sabancı Üniversitesi, pil teknolojileri alanında insan kaynağı yetiştirmek için güçlerini birleştirdi. Siro ile Sabancı Üniversitesi arasında imzalanan niyet mektubuna göre, elektrikli mobilitede kullanılan pillerin teknolojisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin depolanması konusunda uzmanlaşmak amacıyla Türkiye’de ilk kez yüksek lisans ve doktora düzeyinde mühendislik programları tasarlanacak. Program kapsamında sadece teknik konularda değil, mühendislik ve tasarım adımlarından başlayarak üretim, entegrasyon, ikincil yaşam ve geri dönüşüme kadar pilin sürdürülebilir yaşam döngüsü doğrultusunda eğitimler oluşturulacak ve uygulanacaktır. Siro Yönetim Kurulu Lideri Gürcan Karakaş, Farasis Lideri ve CEO’su Binbo Chen, Farasis Uluslararası İş Geliştirme Lider Yardımcısı Feng Zhang, Siro Commercial Genel Müdürü Naci Özgür Özel, Siro Teknik Genel Müdürü Zafer Kara ve Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Ali Çalışkan ve Sabancı Üniversitesi. Rektör Yardımcısı Mehmet Yıldız’ın da hazır bulunduğu toplantıda taraflar adına sözleşmeyi Naci Özgür Özel ve Ali Çalışkan imzaladı. İmzalanan niyet mektubu çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanan lisansüstü programlarda pil kimyası, pil mekatroniği, pil üretimi ve pil yazılımı gibi konularda uzmanlaşmak mümkün olacak. Üniversite eğitiminin tamamlayıcısı olarak Türkiye, ABD ve Çin’deki Siro ve Farasis tesislerinde staj programları, dünya çapında farklı üniversitelerde öğrenci değişim programları ve burslar gibi öğrencilerin ufkunu genişletecek faaliyetler de planlanmaktadır.
“Temiz enerji için tüm imkanlarımızla gençleri destekleyeceğiz”
İmza töreninde konuşan Siro Commercial Genel Müdürü Naci Özgür Özel, tüm dünyada pil teknolojileri ve güç depolama alanında insan kaynağının son derece sınırlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Temiz enerji depolama çözümleri ile dünyayı yaşanabilir kılmak için varız” vizyonuyla faaliyet gösteren Siro, batarya ekosistemini geniş bir bölgede bütünsel, uçtan uca inşa etmeyi hedefliyor ve gelişmiş teknolojileri eğitmeyi sorumluluğu olarak görüyor. ve pil ekosisteminin ihtiyaç duyduğu uzman insan kaynağı. Dünyada çok az ülkede bulunan bir teknoloji olduğundan pil teknolojileri alanında insan kaynağı son derece kısıtlıdır. Dolayısıyla bu konuda insan yetiştirmek ve yetkinlikleri geliştirmek işimizin ve ekosistemin sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyor. Bu bağlamda temiz bir gelecek ve yeni nesiller için Sabancı Üniversitesi ile bir araya geliyoruz. Ülkemizin en değerli üniversitelerinden biri olan, disiplinlerarası programların tasarlanması ve yürütülmesinde öncü olan Sabancı Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İşbirliği kapsamında Ar-Ge Laboratuvarlarımız, geliştirme merkezlerimiz, üretim tesislerimiz ve uzmanlığımızla akü ekosisteminin ihtiyaçları doğrultusunda her aşamada genç yetenekleri yetiştirmeyi ve sonuçta akü ekosistemini gençlerle birlikte büyütmeyi hedefliyoruz. Siro’yu bölgenin en önemli güç oyuncularından biri haline getirmek için eğitim aldık.”
“Yenilikçi teknolojiler üreterek topluma bilim ve eğitim yoluyla katkıda bulunuyoruz”
Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Ali ÇalışkanDedi ki:
“Sabancı Üniversitesi olarak üniversite-sanayi işbirliklerine büyük önem veriyoruz. Yenilikçi teknolojiler üreterek topluma katkı sağlayan projeleri her zaman destekliyoruz. Disiplinlerarası eğitim anlayışına sahip bir üniversiteyiz. Bunun yansıması olarak Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili Togg ve Farasis Enerji’nin iştiraki olarak kurulan ve saf güç depolama çözümleri geliştiren Siro ile ülkemiz için çok değerli bir projeye başladık. Türkiye’nin uluslararası itibar projesi olan Togg’un en iyi şekilde desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda saf gücün en kritik unsurlarından biri olan pil teknolojileri de büyük önem taşıyor. Pil ve enerji depolama sektöründe Türkiye’de bir ilk olan bu projeyi Siro ile birlikte hayata geçiriyoruz. Sabancı Üniversitesi olarak Siro ile imzaladığımız bu niyet mektubuyla ülkemizin batarya teknolojileri alanında ihtiyaç duyduğu uzman insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunmanın heyecanını yaşıyoruz. Projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen üniversitemiz çalışanlarına ve Siro ekibine teşekkür ediyorum” dedi. Siro ve Sabancı Üniversitesi, önümüzdeki yıl içinde iş birliği yapılabilecek ilgili programların netleştirilmesi ve gerekli planlamaların yapılması için çalışacak. |
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı